Friday, December 05, 2008

Lagu baru RIZ

dah lama tak tulis pasal adikku RIZ kan?

Hmm baru ni Riz ada muncul di MHI TV3, sempatlah aku tengok sebelum pergi kerja tu, dan sebabkan itu aku lambat sampai ofis. Namun berbaloi, sebab lagu baru Riz best!

Jom kita dengar... lagu baru dia tajuknya HARUSKU YANG PERGI ciptaan Ajai rasanya (ampun kalau salah)

LAGENDA By RIZ



LAGENDA tribute to Allahyarham Tan Sri P Ramlee.. sung by RIZ..

Sedap Riz nyanyi lagu ni masa Sehati Berdansa baru ni..., terpegun aku seketika, suaranya yg merdu sungguh memukau..

Tapi, lain pulak yang direportkan dek Harian Metro...., 3 kali rakaman tak jadi katanya..

Ala... bukannya besor benor pun mistake nya, even penyanyi professional pun tak perfect.

RIZ.. bukan senang nak dapat perhatian, tak kira elok ataupun baik, ambiklah ianya menjadipengalaman berguna Ok bro!!

Sales Here and There...

Terbaca blog En. Sop yang bercerita tentang warehouse sale di sana sini...

Baru2 ini aku ada pegi warehouse sale, satunya di kilang barangan alatan makeup, Revlon dan yg keduanya di kilang lingerie (Sorella)

Banyak lingerie yang dijual, ada baju tidur sexy yang dijual serendah RM1. Tapi aku tak beli pon, selain tiada saiz yang bersesuaian, untuk apa aku beli baju tidur tu. Bukannya ada suami untuk ditarik perhatian, dan amat tidak sesuailah untuk aku memakainya di rumah memandangkan aku tinggal di rumah keluarga, terkejut pula Papa nanti. Astaghfirullahaazim anak aku... katanya nanti.

nih aku pastekan senarai2 warehouse sale yg tertera kat blog En. Sop tu.., sorry ye En Sop, saya meng kopi dan menampal di sini.. huhu

Check out all the current 2008’s Warehouse Sales, Stock Clearance, Annual Sales & Anniversary Promotions in PJ, Shah Alam, Cheras, KL and Klang Valley Malaysia.

  1. 21 Nov - 31 Dec : The Melium Year End Clearance
  2. 27 Nov - 7 Dec : Pedypak Children Warehouse Sales
  3. 28 Nov - 5 Dec : Crocodile Warehouse Stock Clearance
  4. 27 Nov - 7 Dec : Shoe Stock Clearance
  5. 28 Nov - 8 Dec : Branded Bags & Apparels Warehouse Clearance
  6. 29 Nov - 2 Dec : Trend Masters Aquatic & Fitness Sports Warehouse Sale
  7. 27 Nov - 11 Dec : Voir Group Warehouse Sale
  8. 28 Nov - 3 Dec : MST Golf Warehouse sale
  9. 29 Nov - 7 Dec : Ms Golf Warehouse Sale
  10. 26 Nov - 1 Dec : Giordano Stocks Clearance
  11. 28 Nov - 4 Jan : Watsons Stock Clearance
  12. 6 Dec : J Wines Warehouse Sales
  13. 4 - 6 Dec : Branded Fragrances & Cosmetics Warehouse Sale
  14. 4 - 7 Dec : Adidas Warehouse Sale
  15. 1 - 3 Dec : Demalogica Warehouse Carnival
  16. 5 - 7 Dec : Pay Less Book Warehouse sales
  17. 3 - 6 Dec : Sorella Warehouse Clearance
  18. 4 - 7 Dec : Baby Kiko Warehouse Clearance Sales
  19. 1 - 6 Dec : GNC Warehouse Sale
  20. 4 - 6 Dec : Lewre Warehouse Clearance
Yuk shopping ramai2.......

Time for WORK OUT!!



Sedang asyik aku memakan makanan lunch aku tgh hari semalam, aku didatangi dua org salesman. Selalunya, aku tak suka dipujuk rayu untuk membeli produk jurujual2 ketika aku sedang makan dan selalunya aku dengan jujurnya akan bg tau "minta maaf ye encik, saya sedang makan, saya harap saya tidak diganggu" dan kebiasaannya mereka memahami lantas beredar dari meja makanku.

Tapi bila melihatkan brochure "Fitnessfirst" di tangan salesman yang 2 org ini, membuatkan hati aku lembut. Malah aku pelawa pula mereka duduk. Hairan bin ajaib nya.

setelah mendapatkan penerangan dari mereka, aku bersetuju untuk menempatkan diri aku di pusat fitness tu. Dengan bayaran serendah rm 29.90 aku layak menggunakan service yang disediakan di sana. Rugilah aku kalau tak grab peluang ni kan, selama ni aku memang tercari2 tempat utk beriadah. Nah... peluang di depan mata, apa ditunggu lagi.

Esok pagi, aku ada appointment dengan consultant di FitnessFirst menara Axis..., tak sabar aku nak me NYAH kan lemak2 yg dah lama menyelaputi badan ku ini.

Andainya salesman2 tu tipu aku..., siapla korang, akan ku cari u all sampai ke lubang cacing!!!!!

SINOPSIS SINETRON INTAN

Review episod 158, Selasa.

tp maaf yaa gak lengkap...hehe
Intan kjr Rado n blg kalo Rado itu gak seperti apa yg diblg Nadine. Rado itu berguna n berarti bgt dlm hidupnya. Rado tersym n blg kalo meskipun yg diucapin Intan gak semuanya bnr, dia ttp seneng karna kata2 itu dtg dr mulut Intan.Intan terdgr waktu Rado lg ngomong ama Ardi. Rado blg kalo dia pengen bgt baca koran tiap pg seperti dulu. trus, Intan pun dpt ide. dia rekamin suaranya lg baca koran, trus dikasi rekaman itu ke Rado. Rado seneng bgt karna Intan perhatian bgt ama dirinya.
Nadine mogok makan n Intan coba bujuk. Intan blg kalo dia itu jg marah n benci bgt ama Rado waktu dia menghilang kemaren. tp, setelah Intan tau hal sebnr, Intan sadar kalo Rado itu gak seburuk n jahat yg mrk kira. Intan jg blg kalo dr pertama kali mrk ketm, mrk gak pernah akur. Intan cape n gak mau Rangga ama Ello sedih melihat mrk berantem trus di alam sana. Intan pengen bgt mrk bs akur n baekan lg. tp Nadine ttp aja keras hati n cuek ama omongan Intan.
Ardi blg ke Intan kalo Rado nangis trus n mula mrh2 lg setelah tau kalo nama anak Nia Rangga jg. Rado nyalahin dirinya trus atas kematian Rangga. Intan jd kasian dgrnya, n dia pun memikirkan cr utk menghibur Rado.bsknya, Intan bawa Rado ke salonnya. Intan blg kalo dia mau Rado jd kasir di salonnya. Rado blg, dia kan gak bs ngeliat, jd bagaimana dia bs ngasi uang kembaliannya. Intan jawab itu gampang, karna uang kan bs dibeda2in kalo diraba. Nadine mau bawa Rangga junior jln2, tp gak diijinin Nia. jd dia ke salon Intan aja. Nadine mrh bgt meliat Rado. Nadine memaki Rado n menghina Rado. Intan coba membela Rado, tp Nadine malah tambah mrh. akhirnya, Rado pergi aja dr salon itu utk gak mempersulitkan mslh. Intan kejar Rado n minta maaf atas kata2 kasar Nadine. Intan blg kalo dia gak peduli keadaan Rado gimana. dia gak kisah dgn tanggapan org2 terhdp Rado. Intan percaya ama Rado n akan sentiasa membela Rado, karna semmgnya Intan gak bs hidup tanpa Rado disisinya.di rmh, Intan berantem lg ama Nadine. kali ini, Intan udah gak bs nahan emosinya. di amembentak Nadine n blg kalo Nadine itu jahat n gak pernah mau ngetiin perasaan org lain. Nadine egois n slalu mau menang sendiri. Nadine rada kaget Intan berani ngomong begitu ke dia. dgn mrh Nadine msk ke kamarnya. Intan sedikit kelelahan karna udah mrh2 n teriak2. dia terduduk pilu di tangga sambil memanggil nama Ello. Intan blg ke 'Ello' kalo dia itu udah cape berantem terus ama Nadine, n mau sgr baikan ama Nadine. secara diem2, Nadine dgr apa yg dikatakan Intan. Romi yg kebetulan lewatjg dgr. Romi blg ke Nadine kalo dia aja bs melepaskan n merestui hbgn Rado n Intan, knapa Nadine gak bs. kalo Nadine emang bnr2 syg ama Intan, Nadine seharusnya gak bikin Intan nangis n merestui aja hbgn dia ama Rado.bsknya, Rado ke makam Rangga. n kebetulan Nadine jg dtg pada masa yg sama, tp Rado gak tau akan kehadiran Nadine. Rado minta maaf ke Rangga karna udah lalai sampe kecelakaan itu bs terjd. Rangga pny mama n oma yg sgt menyayanginya. Dirinya-lah yg seharusnya terbaring di kuburan itu. kalo aja dia yg mati, pasti gak byk yg akan mentangisi pemergiannya. Rado rs brsalah bgt karna udah menyebabkan Rangga meninggal. dia jg malah gak ada di samping Rangga di ms kritis Rangga.
Nadine yg dgr kd terharu bgt dgn kata2 penyesalan Rado.
Nadine ke kmr Intan n blg kalo dia restui hbgn dia ama Rado. Intan seneng bgt n tanya knapa Nadine tiba2 bs berumah fikiran. Nadine jawab kalo dia sadar kalo tak ada gunanya trus menerus salahin Rado, karna sebrapa bencinya dia ama Rado, Rangga-nya jg ttp gak akan bs hidup kembali. lgpula, emang kecelakaan itu bukan salah Rado sepenuhnya. mungkin emang udah ajalnya Rangga jg utk pergi.
Intan sgr telpon Rado n ajak ketemuan bsk mlm. Rado mau ketm di salon aja, tp Intan malah ngotot mau ketm di restoran dkt salonnya. Intan blg kalo dia pny berita yg gembira bgt n dia mau ngerayain-nya.
Rado udah nyampe n lg nunggu Intan di restoran itu. tiba2, ada kebakaran n semua di restoran itu panik. Rado ikutan panik dgr keributan itu. Intan dtg, n dia shock bgt liat api kebakaran di restoran itu. dia liat ada mayat yg ditutupi kain putih n lg diangkat org2. Intan beranikan diri utk liat mayat itu. Intan jd sesak napas meliat mayat itu n akhirnya pingsan.
trus, bersambung dech...hahaa

SALAM AIDILADHA


SALAM AIDIHADHA pada semua.

Baru je menyambut hari jadi mengikut calendar omputih, Ari raya haji ni aku nak sambut hari jadi ikut kalendar Hijrah pulak. Memang kalau ikut surat beranak yang dah lunyai tu, aku dilahirkan pada 20 november 1977 bersamaan 10 Dzulhijah 1398. bermakna setiap kali raya haji adalah hari jadi aku. Wahhh... huhu nasib baik mama tak letak nama aku siti Adha .. hihi.

Thursday, December 04, 2008

hmm.... alahai

Mungkin ada yang bertanya kemana hilangnya aku selama beberapa minggu ini tanpa entry baru. Errr ada ke yang menanya? Takpelah takde org tanya pun tak apa, aku sedia untuk bercerita..

Bukan aku tidak menjengah Big On Blog ini. Namun setiap kali aku clik "New Post" tiada apa pula idea untuk bercerita. Maka aku biarkan saja blog ini terkontang kanting tanpa sentuhan. Kenapa ini berlaku? Hmm.. semangat aku menurun sejak aku menyambut hari lahir ke 31 nan lalu. Banyak yang berlegar di kepala aku. Semuanya seperti pusingan bintang2 yg macam dalam kartun tu.

Sepanjang ketidak 'update' an blog ini..., sebenarnya banyak yg ingin ku ceritakan, seperti kedatangan Yong & family dari Perak ke rumah buruk aku di Sg Way. Apa yang menakjubkan Yong yang dulunya seorang suri rumah yang terlalu bergantung pada suaminya, hari ini dia mampu memandu kereta sendiri dari Perak ke PJ. Wow!! sesuatu yang membanggakan bukan? Aku sendiri yang bujang ini masih tidak mampu waima mendapatkan Lesen Kelas D ittew. Huhu..

Kedatangan Yong ke sini adalah untuk mendapatkan khidmat Pakar untuk mengkhatankan kedua anaknya, Syamil n Syaril. Aku lah yang ditugaskan untuk mencari Pakar2 tersebut. Akhirnya kami memilih untuk mendapatkan khidmat dari doktor di Kelana JAya Medical Centre. 3 hari selepas dikhatankan..., kami mengadakan kenduri kesyukuran pula. Pada mulanya, kenduri yang dirancang cumalah kecil-kecilan... tapi, aku lahir dalam keluarga yang besar, untuk menjemput sanak saudara pun sudah ramai apatah lagi jiran tetangga. Makanya kenduri yang diadakan seperti majlis kahwinla pulak, siap dengan khemah dan segalanya.

Pagi tadi Yong dan anak2nya sudah bergerak pulang ke Perak. Syamil n Syaril sudah mampu memakai seluar..., tiada lagi kain pelekat yang dicerut dengan jalan yang kengkang. Alhamdulillah.

To Yong: Jangan serik datang sini lagi ye!!!!!!

MEMBERSIHKAN SAWANG

Fuh.. banyaknya sawang yang nak di clearkan nih. Maklumlah dah lama aku mengabaikan blog aku nan satu ini. Tanpa aku sedar... rupanya akaun trial Msjbox aku dah tamat tempoh rupanya. Patutla ruang sembang tu statik mcm tu aje..., aku tak bayor yuran rupanya. Hehe... En. Junaidi nanti, kalau ada kelapangan, akan saya langgan msjbox mu ittew. Tunggu....

Terima Kasih aku ucapkan pada rakan2 yang telah mengucapkan Selamat Hari Jadi pada aku yang dah tua ni.. huhu..

Untuk pengetahuan semua.., gambo kek kat bawah tu, bukannya gambo kek ari jadi aku yg real, mana tah aku jumpa gambar tu. Macam menarik je aku tengok, so aku tepek la kat situ. Aku sendiri pun terliur menengokkan keranuman susunan stroberi yg merah itu. Kat manalah ada jual kek cam tu eh...

Kerja tempat baru??? huhu tak confirm lagi bila boleh mula nih.. sob sob...

Wednesday, November 19, 2008

HARI JADI

Sekarang ini jam sedang menunjukkan ke angka 8.05 malam... maknanya dalam masa 5 jam 55minit lagi.., angka usiaku akan berganjak setahun lagi menjadikan aku 31 tahun. Dah lama aku hidup di dunia ni rupanya.






MENYAMBUT HARI JADI... SATU KEGEMBIRAAN ATAU SEBALIKNYA?!!

Seorang abg senior UPM aku dulu, Abg Halim namanya. pernah dia bertanyakan aku tentang apa perasaan aku tiap kali menyambut Hari Jadi. Aku jawab... semestinyalah Hari Jadi itu adalah hari yang sangat istimewa dan kita patut gembira setiap kali kedatangannya. Tapi jawapan aku ditempelak. Kata dia..., bukankah tarikh Hari Jadi itu adalah hari di mana ibu kita sedang bergelut bertarung nyawa bagi melahirkan kita. Perlukah kita bergembira??


Ya, setiap tahun satu angka bertambah, berapa banyak pula kedutan dimuka kita bertambah?? Bagaimana pula dengan keadaan organ-organ dalaman yang saban hari bekerja membanting tulang menjana enjin menggerakkan kita bagi melakukan aktiviti-aktiviti harian. Juga penghasilan dan pengeluaran produk kumbahan. Berapa lama lagi organ2 ini mampu bekerja sekuat sekarang ini.

Dengan pertambahan usia ini, aku harus bersedia dengan jawapan2 yang bombastik. Pasti banyak soalan2 yang bakal menerjah berkenaan Jodoh. Soalan2 ini kadangkala sering membuatkan aku sesak nafas. TOLONG!!!! Bukan aku menolak jodoh.. tapi jodoh itu yang jual mahal dengan aku. Kaaaaaaan?

Apa pencapaian aku setakat ini? Hmm nan Ado yang membanggakan. Rasanya ingin saja aku memanggil sang Doraemon untuk memutarkan masa kembali ke zaman sekolah rendah, akan ku elak lubang2 gelap yg tidak kelihatan itu supaya kegelapan hari ini tidak bisa terjadi.

Cukupkah amal ibadat aku? itulah persoalannya. Semakin masa berjalan, semakin banyak pula dosa yang ku kutip. Astaghfirullahal Azim.... Ya Allah Ya Tuhanku jauhkan lah aku dari perkara yang dibenci olehMU. Amiiiiinnn......

SELAMAT HARI JADI DIRIKU... dah uols tak nak wish... wish diri sendirila nampak gayanya.. hehe

Tuesday, November 18, 2008

Kesibukan Melanda

Sibuk benarkah aku???
Sehingga Big on Blog ini diabaikan hampir 2 minggu lamanya...

Apa sibuk sangatkah aku?
Sampaikan beratus email di kotak simpanan yahoo itu tidakku baca apatah lagi mahu dibalas...

Sibuk benar ye aku?
Laman Friendster yang dulunya sering kukunjungi..., sudah hampir lupa aku akan passwordnya...

Aku sibuk?
Hmm... Facebook yang dahulunya kukagumi...., tidak bernafsu pula aku melewatinya kala ini...

Apa yang pasti.., kesibukan bukan masalahnya malah tiada kesibukan pun yang melanda aku sekarang ini. Cumanya jiwaku bercelaru, banyak memikirkan permasalahan yang bergejolak di dalam hati. Jenuh memikirkan bagaimana harus aku bakal memulakan tugas di tempat baru kelak. Hmmm.. tenanglah hati......

Monday, November 10, 2008

Thank you...

In early morning today, I was in Subang Jaya attending a job interview. Hopefully I will be one of the staff of the company.

A Special Thanks to Mr. Ng of Obsnap Instrument for leading a Great Interview Session and for viewing this blog.

Wednesday, November 05, 2008

Buah Tangan Dari JAPAN


Boss aku baru balik dari Jepun.., Ingatkan dia belikan aku selipar Jepun as buah tangan... rupa2nya aku dapat makan Anggur Jepun untuk breakfast tadi. OK aper.. anggur kan kaya dengan keantioksidaannya... OK Le Tu.!!! huhu

Award Dari Dirfara untuk Kakak2nya...

Award ini dianugerahkan oleh Dirfara untuk kakak2 yg selalu berkhemah di blognya. Aku salah sorang lah tu ye.... Ok, Thank u dik! Pegilah blog dia.. meleleh ayor mata teman...

Ramen Vs Nasi

Hari ni aku pegi interview lagi, kali ni interview di recruitment Agency called Recruit Express di Menara Standard Charted.

Hujan lebat ya amat sangat pagi tadi, aku putuskan untuk keluar lewat sikit dari rumah, sbb aku malas betullah nak bawak payung tika berjalan. Memang aku suka melenggang pun, kalau boleh takmo pegang apa2 masa berjalan tuh. Kalau hari tu aku pakai seluar makanya penuhlah poketku dgn h/phone, segugus kunci dan purse yg penuh dgn maklumat diriku dan semestinyalah duit weh. Tapi disebabkan ari ni aku nak pegi temuduga, maka terpaksalah jugak aku membawak sling bag itu untuk menyimpan fail sijil2ku yg bersaiz F4 itu.

Sampai di Bukit Bintang... terjengket-jengket dan terlangut-langut aku dibuatnya, sbb aku tak tau Menara Stdd Charterd tu kat mana, at last baru le nampak... Oooo bangunan opposite Wisma Cosway n sebelah Pavillion tu ropenya.... Alhamdulillah.. sampai jugak aku disitu. Lepas dah selamat diinterview, mestilah perutku minta diisi kan? Hehe.. mmg aku tak suka makan pagi, kalau makan pagi mesti sakit perut. Gerenti!!! kalau dah sakit perut, terpaksa pulaklah cari Doktor TAN.. kan?

Kolotnya aku, tadi tu kali pertama aku jejakkan kaki ke PAVILLION.. santeknya soping complex itu. Manyaknyer boutique2 terkenal, antara yg aku ingat .. TODS, GUCCI, CHLOE (pemenang Project Runway itukah?), HERMES.. errmmm banyak lagi.

Perutku berkeroncong lagi..., jalan punya jalan, terjumpalah aku foodcourt Pavillion yg bernama Food Republic tak silap aku. Semua makanannya memberahikan sehingga aku menawaf 2 kali pusingan lah nak memilih apa yg betul2 tekak aku inginkan. Akhirnya aku memilih makanan di Restoran Ichiban Ramen. Rindu nak makan Ramen, last aku makan Ramen ni kat KLCC dulu, tapi takde lagi rasanya Ramen ni kat sana.

miso soup yg wajib ku order di mana2 restoran jepun tapi
miso soup ichiban is the best so far
Akhirnya aku pilih Beef Don (nasi) bukannya Ramen pun

Ha ha ha... At last nasi jugak yang kupilih. Nasi daging ni sedap...., cumanya aku tak habiskan pun dagingnya tadi, sbb keadaan gigi yang tak mengizinkan aku berbuat demikian... Nyum Nyum... lain kali aku nak RAMEN.... RAMEN... bukan Nasiiiiii....... tahu?


Tagged by Dirfara

Pepandai je si Dir ni nak mengetag org eh...

Yelah yelah..., haah... baru 1st time nak jawab tag nih.. jawab jelah eh...

1. What is the relationship of you and him/her?
An On and Off couple

2. Your 5 impressions towards him/her.
- romantic
- caring
- matured
- love me , terima maself seadanya
- eerrrrr.. entah

3. The most memorable things he/she had done for you.
- Lost in action in a year ago , ingatkan dah mengadap Ilahi. Nauzubillah... tup.. tup.. menjelma balik sebelum Raya ari tu.

4. The most memorable things he/she have said to you?
- Tak payah kuruskan badan...., mcm ni lagi cantik.. huhuhu...

5. If he/she become your lover, you will...
- tanya dia... "bila nak meminang nih??"

6. If he/she become your enemy, you will...
- delete his number in phone memory..., and jangan jawab kalau dia call...

7. If he/she become your lover, he has to improve on...on his/her
- nothing to be improved anymore... just stay the way he is

8. If he/she become your enemy, the reason is...
- mengghaibkan diri kali ke 2

9. The most desirable thing to do on him/her is?
- makeover??? hehe.. No lah...

10. The overall impression of him/her is...
- Never forget a Good Morning greet in every morning, kalau dia lupa maknanya hari tu I takde dlm ingatan dia lah..., so far baru sekali missed. Okla tu Impress la jugak kan.

11. How do you think the people around you will feel about you?
- Selalu ingat org cakap.. "eh.. eh.. gemuknya dia tu"

12. The character of you for yourself is?
- I can be either a talkative or a quiet person... depends on situation
- Memendam rasa... tapi bukan pendendam...
- Bos kata i have a small heart.. err... tapi badan punyalah besaq
- Tak suka hal yg remeh temeh diperbesarkan...
- banyak lagi ni.. tapi cukuplah tu ye...


13. On contrary, the character you hate of yourself is?-
- Susahnya nak sebeut perkataan "TIDAK" kenapalah aku ni pemaaf sangat...

14. The most ideal person that you wanna be is?
- Selalu berangan nak jadi macam Datin Rosmah.. Ooopssss... salah cakap ye...

15. For the people who likes you, say something about them.
- Terima Kasih...

16. Ten people to tag:
Actually I baru lagi kat arena ni, so tak baper kenal org sangat...., so just letak nama siapa yg slalu I bertegur saper ye.. (selain yg dah dilistkan dek Dir... kang byk kali pulak they all kena buat)

1. Ryan
2. Chemut
3. Diva
4. Ako
5. Kuina
6. Wan
7. Kuncop
8. Ilyanatasya
9. kak e
10. wirawan

17. Who is no. 2 having a relationship with?
- Dengan Mr. Tunangnya lah... kan cemut kan?

18. Is no. 3 a male or a female?
Tak sure... gambar dia pompuan, tapi ada yg panggil dia bro.. konpius teman.

19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
Kuncop n Wirawan?? Ibarat Superman bertemu Lana Lang nya lah...

20. How about no5 and no8?
Adik n akak angkat boleh la kot... takkan nak bercinta pulak

21. What is no. 1 studying about?
RAsanya tgh study pasal mcm mana nak ketengahkan keistimewaan Pulau Mutiaranya

22. Is no. 4 single?
Baru je kenal..., nanti nak observe

23. Say something about no. 6
A Mek Ganu live in PD.. who is in deep love with her bf... she love her bf sssoooooooooo much!! kan wan kan?

Alhamdulillah.. dah langsai dah hutang ... Nanti Dir cakap hutang tag keliling Blog.. hehe... Pemalu konon Dir tu...

Monday, November 03, 2008

TERIMA KASIH DAUN KELADI

Ucapan terima kasih ini ditujukan kepada adikku Dir yang telah berjasa menjodohkan ikan buntal dan Teddy Bear yg suka menyanyi tuh...


KERISAUAN TAHAP MAXIMUM

Risau, Aagghhh risau bangat nih..

My office computer ada problem.

Tadi dah hantar gi kedai, technician tu kata Hard Disc problem.

Now technician tu tgh dok detech data dlm C drive.. hopefully tak hilang...

Tengah menggeletar, menggigil, jantung berdegup kecang... Allahu Akbar.


moral of the story : BUAT BACKUP DOCUMENT ANDA!!!!

Saturday, November 01, 2008

TODAY IS SABTU DAY

Bingung dengan keadaan yg membelenggu diri. Kenapa ye kalau hari kerja tu, aku rasa liat sangat nak memulakan hari dengan rasa best dan rajin. Siap boleh tidur lepas solat subuh lagi. Tapi, kalau hari cuti tu, pandai pulak sang kelopak mata ni meringankan diri dengan jayanya. Puaslah sudoku dari hp ku itu kutatap tatap untuk mengghairahkan perasaan ngantukku, namun mataku masih tak berjaya ditundukkan, lepas 1 game aku start new game lagi... begitulah adanya. Selalunya dikala cuti begini rajin jugak aku masakkan bekfes untuk penghuni rumah no 3 ni, tapi Papa awal2 lagi dah menegah "Kakcik, ari ni tak payah masaklah, nanti papa belikan nasi lemak n roti canai aje" Hah dengar tu. sonang baitu, aku pun dah jenuh pikior nak masak apa tadi, Thanx Papa kerana memahami. Errr tapi, adakah ungkapan papa itu menandakan dia dah muak dgn apa yg aku masak, dan tak sanggup nak menelan apa yg bakalku masak nanti.. kwang kwang kwang.... Oh NO!
setelah kenyang makan nasi lemak dan roti canai yg dijanjikan papa, kami bersiap2lah dgn bju kurung dan mekap yg ala kadar.. err tapi papa tak pakai baju kurung n mekap, cuma aku, cy n mama je. dah siap bersiap, kami keluar menuju ke Cheras ke rumah sepupu Papa utuk upacara berendoi cucunya.
gadis : Ma, berendoi tu apa?
Ibu gadis: ish itupun kamu tak tau....??
Aku: Emmm berendoi tu majlis berbuai, nanti kita letak baby tu dlm buai, makcik2 marhaban ni dodoikanlah nanti...
nota kaki: uisshh dah nak jadi mak budak pun tak tau adat melayu...
Pada sebelah malamnya pula, aku, mama , nisak n kerel berkejar pula ke Hotel Maluri untuk majlis persandingan sedara (tak tau camne eh pertaliannya, ala2 bau2 daun sekentot kot, tapi agak rapatla jugak). Ramai tetamunya, tapi sedikit agak pelik, aku hampir ingat tersalah ballroom kerana hampir 50% tetamu berpakaian sari n punjabi suit. Nasib baik aku teringat mama cakap yg pengantin tu 1/2 malay n 1/2 india... OOooo ok le tu.

Thursday, October 30, 2008

SINETRON INTAN - menuju ke Episod Akhir



Ni khas untuk peminat2 Sinetron Intan

Hari tu aku melilau nak cari sinopsis untuk ending Sinet Intan ni. Jumpalah satu forum peminat citer ni, forumers tu dikenali dengan "Pasukan Kangkung" tapi address forum tu aku lupalah pulak. Dari apa yg aku baca tu..., aku akan ringkaskan jln ceritanya mengikut perkembangan watak masing2. Itupun mengitkut apa yg aku ingat jelah.....

RADO & INTAN
- Cinta mereka terhalang baik dari ibu Rado mahupun keluarga mertua Intan. Yang paling menentang perhubungan mereka adalah ibu Nadine... sehingga "Pasukan Kangkung" menggelarnya sebagai MAK LAMPIR.
RADO
- Bakal menjadi buta dan berpisah dengan Intan untuk jangka masa yg agak lama.

INTAN
- Mendapat penyakit gagal fungsi ginjal. Kalau tak silap, Intan juga bakal menjadi buta

ROMI (Abg Ipar Intan)
- Dia mencintai Intan dan bukannya Rena. Romi sanggup menderma ginjalnya pada Intan sebagai pengorbanan cintanya

IBU NADINE (Ibu mertua Intan)
- Tak keruan selepas tahu hubungan Intan dan Rado. Dia ingin menjodohkan Romi & Intan

NENEK LASTRI (Nenek Intan)
- Meninggal dunia

RANGGA (Anak Intan)
- Meninggal dunia selepas pemergian nenek Intan

KASIH (Ibu Intan)
- Meninggal dunia di 2 episod terakhir gara2 menyelamatkan cucunya dari kemalangan. Kasih mewasiatkan agar matanya didermakan kepada Intan.

Itu jelah yang aku ingat setakat ni, kalau ada perkembangan terbaru akan ku hapdet nanti ya non...


MY 1ST AWARD




Ari ni dapat award dari pasangan kekasih bahagia Dir & Farah. 1st award untuk BigOnBlog .. Tq ye adik2.. akak heppy bangat...

Wednesday, October 29, 2008

THE AMAZING RACE ASIA 3


Go IDA!!! Go TANIA!!!!

Berdebarnya nak tengok The Amazing Race Asia 3 (TARA3) malam ni. Hopefully none of Malaysian Team will be eliminated tonite , and hope both teams (Bernie & Henry and Ida & Tania) will make their way to the TOP 3. Malaysia boleh kan!!??

Last week was the 2nd time Ida&Tania reached the pitstop as the last team to arrive, luckily there's no elimination was made. As for tonite, they have to arrive first to pitstop otherwise they have to wait another 30 minutes to complete the race. Wish them LUCK!!!

Tuesday, October 28, 2008

Balik Kampung



Balik kampungggggg... Oooo Balik kampung.. Ooo balik kampung hati girang... Oooo hihi... dah lama tak nyanyi lagu ni, maknanya dah lama jugak aku tak balik ke kampung aku, Padang Rengas, Perak. Hari raya baru ni pun aku tak menjenguk kampung halaman, tapi ia tak bermakna aku tak menyambut hari raya yang mulia ni bersama my beloved parent, sbb kami beraya bersama di PJ mcm yang pernah aku cerita di entri yang lepas. Tup.. tup ... hari Deepavali ni pulak aku rajin nak pulang ke kampung halaman, menjenguk Yong & anak2nya si Awan, Ikin Syammil n Syaril.



Ni gambar seat aku. Padan muka aku, itulah akibatnya tak rancang perjalanan, tiket ke destinasi yg kupilih semuanya habis, akhirnya aku merayu kat driver bas tuh, dia pun bagilah aku duduk kat seat sebelah tangga. Nasib baik ada kerusi lipat tu, kalau aku duduk betul2 atas tangga tak ke naya... Haha.. At least aku dapat mengurangkan rasa ngantuk si pemandu bas tu, sbb banyak betul aku berborak ngan dia, tak sedar pejam celik dah sampai Ipoh... Alhamdulillah...


Friday, October 24, 2008

MALAS SEMAKIN MALAS

Aku tak tahu apa yang dah berlaku kat atas diri aku ni. Tapi yang pasti penyakit malas semakin menjadi-jadi pada diriku sejak berakhirnya cuti Raya nan lalu. Adakah aku terlebih makan kueh raya?? hmmm.. mungkin kot, sbb balang2 kueh raya kat rumah aku semuanya dah kosong. Kalau ada tetamu yang datang beraya, makanan berat ajelah yang menjadi hidangan. Kalau nasi yang ada, maka nasi yang bersambal belacan itulah yang jadi juadah mereka. Tapi apa yang pasti bekalan Laksa tak pernah putus lagi sejak dari Hari Raya Pertama...., asal kuahnya dah nak kering pantas saja Mamaku membeli ikan sardin utk membuat kuah Laksa yang baru. Entah bilalah keluargaku ni nak jemu menjamah sang Laksa ini.

Penyakit malasku kali ini bukan calang2 lagi. Sedih aku tengok bilik tidurku yang dah lama tak mendapat sentuhan dan perhatian dari aku, malu aku nak masuk bilik sendiri, aku malu pada bilik di atas sifat tidak bertanggungjawab aku menjaga dan membersihkannya. Tunggu ye bilik, malam ni aku datang dan akan ku jadikan dirimu cantik dan berkilau.

Penyakit malasku juga berlarutan ke tempat kerja. Waktu masuk kerja yang sepatutnya pukul 9, tapi suka ati aku je nak masuk 15 minit lewat. Nasib baiklah tiap2 hari aku yang lambat ni merupakan org yg pertama sampai di ofis..., agaknya atas alasan inilah penyakit malasku ni semakin manja dan menjadi-jadi kot.

Aku berazam......, sejak dari detik ini, akan ku NYAH kan penyakit Malasku ini dari menguasai tubuh badan ku.. HiyyyAaaaaHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!! Jauhkan aku dari gelaran ANAK DARA PEMALAS... owh.. puhlezzz

Monday, October 20, 2008

FAKTA DAN AUTA

- Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dankemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air sulingdan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celciusakan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.


- Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahanasas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat,seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkankeletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikoptertersebut tidak dapat disiapkan.


- Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapatmemotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-keretatersebut dipandu dari arah yang bertentangan


- Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy , jurugambardikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watakpaparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh FedericoFellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorangbudak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

- Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahunlampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lamadaripada penggunaan susu cap bendera.




-Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelarbesi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarikbutir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untukmenarik kereta bukanlah magnet.





- Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu.Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akanmemutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasantanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.


- Tahukah anda bahawa seorang manusia normal tidak bolehmenyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.


- Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telahkeluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesatatau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarangburung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.






- Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalahhampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi,walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempengapabila dia berasa lapar.



-Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahundisahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung,api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnyaselama tiga bulan.



-Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentangwang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.



-Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasiayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalasyang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanjaoleh kawan kita.



-Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca buletin initelah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku. :-)hehehehe!!!! !

TUKAR WAJAH


My blog dah berwajah baru...., content yg sama tapi layout ada tukar sket.. Rindu pulak kat kucing yg peluk lemang tu....

2 INTERVIEWS IN A SAME DAY

Last Friday aku pegi interview kerja, dah lama tak ditemuduga, nervous gak rasanya. Aku keluar rumah seawal 7.30 pagi dan terus menuju ke Kajang. Jauhnya ofis tu..., dekat area Semenyih sana nun. Takpelah... aku cuba je, at least boleh la warm up untuk sesi interview aku yang seterusnya di Damansara.
Selesai interview di Kajang, masa awal lagi...., ada lagi 2 jam. So aku amik kesempatan untuk bagi ikan makan sel2 kering di kaki aku. Laparnya aku tengok ikan2 tu..., nampak sangat byk betul daki kat kaki aku. hehe.... 10 minit pun berlalu aku bayar rm5 kat apek tu. Nak bagi ikan dia makan pun kena bayar...

paha saper yg besar tuh??

Melilau aku nak cari kawasan Sunway Damansara tu, aku sampai lewat setengah jam, nasib baik dah call ofis tu awal2. Interviews went well.... boleh tidor lena pas ni...

Wednesday, October 15, 2008

SINETRON INTAN - Sama tapi tak serupa

Kalau u all ingat, dulu ai dah bagitau yang Sinetron Intan ni tiru Drama Korea yg bertajuk "Be Strong Geum Soon" so, kat sini ai tempekkan video episod 1 untuk kedua-dua drama nih. bezakanlah ye....

SINETRON INTAN EPISODE 1 - Part1/5





DRAMA KOREA "BE STRONG GEUM SOON" EPISODE 1

ANDAI KU TAHU

Meh nyanyi lagu yang syahdu menikam kalbu lagi menginsafkan ni....




Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Ku akan memohon tuhan tolong panjangkan umurku…

Andai ku tahu…
Kapan tiba masaku…
Ku akan memohon tuhan jangan kau ambil nyawaku…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…

Andai ku tahu…
Malaikatmu kan menjemputku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…
Aku manusia yang takut neraka…
Namun aku juga tak pantas disurga…

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…

Monday, October 13, 2008

HADIAH BUAT KERTEH





MESRA MALL @ KERTEH TERENGGANU

(all pictures credit to steventan and kdungun)



Tam: Hello there...


Me: Hello Tam, how are u?

Tam: Fine here, well Tam ada dekat Mesra Mall ni.

Me: Errr... Mesra Mall?

Tam: Laaaa..... tak tau ke, dekat Rantau PETRONAS kemasek ni ada Mesra Mall, macam2 ada. Ada outlet Secrete Recipe, Toys r us, Big Apple, Reject Shop, Maybank, CIMB, Rotiboy... banyak lagi la.

Me: Oooo ye ke? Jelesnya. kenapalah masa kakcik duduk Kerteh dulu diorang tak nak buat Mall ni, takdelah boring sangat masa tu. Ha?? wayang pun ada nanti... usshh lebey la tu Tam

Tam: Seronoknya, lepas ni tak payahla Tam shopping ke jauh2 ke Kuantan n KL lagi dah.

Me: Huhu....



MESRA MALL @ KERTEH TERENGGANU





Friday, October 10, 2008

SINETRON INTAN (shooting episod terakhir)



Naysila-Dude : Kami Nggak Akan Berjauhan


25 Jul 2007
Sinetron Intan syuting untuk episode terakhir. Artinya, sinetron yang telah berjalan 263 episode tersebul tamat. Sinetron yang banyak menguras air mata dan kini banyak diprotes karena tak kunjung tamat tersebut diakhiri dengan bahagia. Intan yang mengalami kebutaan akibat kecelakaan, dapat melihat kembali. Di episode terakhir ini, Intan juga bertemu dengan Bintang. Putri semata wayangnya yang mengalami amnesia akibat kecelakaan itu kembali mampu mengingat masa lalunya. Intan dapat melihat kembali tak lepas dari pengorbanan sang ibu, Kasih. Untuk dapat menebus dosa-dosanya karena telah menelantarkan Intan sejak kecil, Kasih rela memberikan kornea matanya kepada Intan. Tapi pengorbanan untuk akhir yang bahagia tak cukup hanya itu. Kasih meninggal dunia demi kebahagiaan putri yang sangat dicintainya.


Rupanya happy ending cerita Intan tak lantas membuat para pemainnya merasa bahagia. Dude Harlino (pemeran Rado) merasa sedih karena sinetron yang melambungkan namanya ini harus berakhir. Kesedihan Dude bukanlah tanpa alasan. Sepuluh bulan terlibat dalam pembuatan sinetron ini bukanlah waktu yang sebentar. Sepanjang waktu itu, Dude merasakan bahwa semua yang terlibat dalam sinetron Intan menjadi seperti keluarga sendiri. Karena itu, keiika sinetron ini berakhir, dia merasa ada yang hilang. “Kami tiap hari ketemu, tiba-tiba kita harus berpisah, dipisahkan berbagai kerjaan. Harapan kami, silaturahminya nggak akan putus,” harap Dude ketika ditemui usai syuting di Studio Persari, Rabu, (18/7) lalu. Senada Dude, Naysila Mirdad sebagai pemeran utama dalam serial Intan juga merasa berat harus berpisah dengan teman-temannya. Adik Nana Mirdad ini merasa, lokasi syuting ibarat rumah keduanya. “Sedih banget. Mudah-mudahan kami bisa ketemu lagi di Chitos, termpat gaulnya Dude. Kami masih bisa lelepon-teleponan. ketemu, jalan, ya mudah-mudahan nggak hilang,” ujar nay sambil tertawa.


Sinetron produksi Sinemart ini memang telah meraup sukses. Sukses ini disadari betul oleh Dude dan Nay. Sebagai pemain, mereka sama sekali tak menyangka bahwa sinetron yang mereka bintangi telah mendapat tempat di hati penggemarnya. “Kami terkesan dengan tokoh yang kami mainkan. Ini mungkin sinetron terpanjang, episodenya panjang. Ditunjang kru dan tim produksi yang cukup baik, semuanya merupakan satu kesatuan yang oke buat kami.” papar Dude. “Aku nggak nyangka banget bakal panjang kayak gini. Aku nggak nyangka apresiasi masyarakat bakal seheboh ini,” tambah Nay sambil melirik Dude. Tak dapat dipungkiri, Intan telah menyita waktu dua insan ini. Waktu mereka lebih banyak dihabiskan di lokasi syuting daripada di rumah mereka masing-masing. “Ceritanya banyak banget. Setiap hari selalu ada cerita dan kesan baru. Sangat berbeda dari sinetron lain,” ucap Nay. Dude sendiri merasa bahwa peran Rado yang dimainkannya telah meninggalkan kesan yang mendalam baginya. “Mendapat lawan main seperti Nay yang bakat aktingnya luar biasa. Kemudian cerita dari Intan sendiri memang unik, tokoh yang sangat tegar dan di sampingnya ada orang-orang yang support dia dengan cinta,” ujar Dude, sulung dari dua bersaudara pasangan Haidir Hanif dan Ermy Syukur ini.


Nama Naysila memang tak dapat dipisahkan dari Intan. Melalui sinetron itu, namanya melambung. Padahal, jika menengok beberapa tahun silam, dia bukanlah siapa-siapa. Walau telah membintangi sinetron Liontin, nama Nay tidaklah setenar saat ini. Putri ketiga pasangan artis Jamal Mirdad dan Lydia Kandow ini menyadari betul bahwa bakat aktingnya terasah berkat sinetron Intan. ‘”Banyak banget pelajaran yang aku dapat. Aku kan main sinetron ba-ru juga. Banyak banget yang nggak aku tahu. banyak banget yang nggak aku bisa,” tutur Nay. Karena itu, jika boleh memilih gadis kelahiran Jakarta, 23 Mei 1988 ini memilih untuk membiniangi sinetron Intan selamanya. Sebuah anugrah buat saya. Mungkin ini kejelian produser untuk memasangkan kami. Kebetulan rezeki-nya juga cocok dan penonton kebetulan menyukai apa yang kami buat,” papar gadis yang dikabarkan mempunyai hubungan khusus dengan Dude berkat Intan.


Sementara itu, Dude menganggap bahwa bakat akting Nay yang luar biasa yang menjadikan sinetron ini sukses. Dengan bakat yang luar biasa tersebut, dia tak merasa kesulitan dipasangkan dengan Nay. “Ini sebuah kesatuan yang cukup enak. Berakting dengan Nay dan Salma, nyambung banget karena mereka masing-masing udah bawa potensi yang cukup besar. Jadi ketika dikasih skenario, udah bisa dihabisin. Kami udah enak, ada take and give-nya,” ujar Dude memuji. Apa yang dikatakan oleh Dude tersebut langsung disetujui oleli Nay. Menurutnya. semua pemain mempunyai kelebihan dan kekurangannya masing-masing. “Masing-masing punya keunikan sendiri. Mereka punya bakat yang luar biasa. Kita di sini saling mengajari, ada take and give-nya juga. Kalau saya kurang dapat. Dude yang bantu. Kalau Dude kurang dapat, saya bantu. Kami saling ngebantu dan saling mensupport,” ujar Nay sambil melirik Dude. Tak aneh kalau kemudian Nay ingin lagi dipasangkan dengan Dude dalam sinetron selanjutnya. Dia pun berharap para penggemarnya masih mau menerima bila dirinya kembali dipasangkan dengan Dude. “Kami emang mau ngusulin itu. Ke Siapa nggak tahu. Tapi yang penting, semoga penonton masih mengharapkan karya-karya kami,” harap Nay. Dalam bekerja, Nay dan Dude memang terkenal kompak. Lantas, apakah kekompakan mereka tersebut akan berlanjut di luar pekerjaan? ’ “Oh, karena kami satu keluarga. kami nggak akan jauh-jauh dari anak kami. Ya, nanti kami jalan-jalan barenglah, apa beliin es krim,” ujar Dude sambil tertawa. Namun ketika ditegaskan, apakah ada hubungan khusus di antara mereka, Dude dan Nay kompak membantah. Meski ketika difoto keduanya tak segan-segan bersikap mesra.


(NYATA ed.1882, IV Juli 2007)

MARI BERKONGSI PENGETAHUAN


Dunia Lelaki Yang Berbeza Dari Wanita


Seorang lelaki tidak sama dengan seorang wanita. Lelaki juga tidak akan menjadi wanita, dan begitulah sebaliknya. Ramai wanita menganggap lelaki sukar difahami, begitu jugalah pendapat lelaki. Berikut dinyatakan bebarapa sifat lelaki secara umum agar anda mudah memahami mereka:

** Hidup lelaki lebih mudah Lelaki lebih mudah
cara hidupnya berbanding dengan wanita. Kerana itu lelaki sukar untuk memahamijika sesuatu perkara itu disampaikan dalam bentuk kiasa oleh wanita. Wanita suka berkias dan berharap lelaki faham. Tetapi, lelaki lebih suka jika ianya dijelaskan dengan bahasa yang mudah, dan secara berterus-terang. Sekiranya wanita tidak jelas mengenai sesuatu perkara, tanyalah secara terbuka kepada lelaki.

** Bahasa lelaki adalah berlainan Lelaki
bercakap dengan bahasa yang berlainan. Ini yang menyebabkan lelaki dan wanita sukar berkomunikasi antara satu sama lain. Apa yang lahir dari kata-katanya jika dia bercakap dengan wanita, adalah berbeza daripada apa yang dimaksudkan. Ini bukan bererti dia berbohong. Maka adalah lebih baik bagi wanita untuk memahami lelaki dari apa yang dilakukan berbanding dari apa yang dikatakan. Lelaki tidak pandai melahirkan rasa hatinya dalam bentuk kata-kata.

** Lelaki suka membisu
Wanita berkebolehan untuk membicarakan sesuatu subjek yang sensitif dan mendukacitakan sebagai salah satu cara berhadapan dengan realiti. Tetapi lelaki lebih suka untuk menyembunyikan dan membisu.

** Lelaki tidak kompleks
Jika terdapat semua tanda yang menunjukan bahawa seorang lelaki hanya mahu wanita menjaganya, mengemas rumah, menyediakan makanan untuknya, wanita harus percaya bahawa itulah yang lelaki tersebut mahu. Ini bukan bererti lelaki berfikiran primitif, tetapi lelaki memang sedemikian. Wanita selalu menganggap lelaki sebagai kompleks, tetapi sebenarnya kehendak lelaki adalah mudah.

** Jangan paksa lelaki
Bila wanita mendesak lelaki mendedahkan perasaanya, mungkin wanita itu akan mendedahkan sesuatu yang wanita itu tidak suka mendengarnya. Malah adalah lebih baik jangan bertanya dan menyelidik sampai ke akar umbi. Malah apa yang penting wanita itu perlu membaca bahasa badan lelaki, matanya, atau perubahan mendadak dalam corak perlakuannya. Jika dia pada kebiasaannya suka membaca tetapi tidak melakukannya, mungkin pada masa itu fikirannya sedang kacau.

** Lelaki berahsia dengan lelaki lain
Tidak sebagaimana wanita yang lebih mudah untuk bercerita masalah yang dihadapinya kepada wanita lain, harapan dan kebimbangan yang dirasainya dan pelbagai cerita peribadi, adalah sukar bagi lelaki untuk menjadi mesra secara verbal sedemikian rupa. Untuk melakukannya lelaki memerlukan kekuatan dan keberanian yang maksima.

** Lelaki pentingkan kejujuran
Sepertimana wanita, lelaki juga pentingkan kejujuran. Jika lelaki tahu yang kekasihnya atau isterinya suka bercerita kepada wanita lain tentang dirinya, besar kemungkinan lelaki itu tidak akan bercerita lagi secara mesra mengenai hal-hal rahsia yang lainnya. Kejujuran adalah penting bagi lelaki. Seorang suami mahu isterinya menyimpan rahsia-rahsia rumahtangganya.

** Lelaki Perlu Keselesaan Perasaan
Wanita sering menganggap lelaki sukar difahami. Sebenarnya ini juga anggapan lelaki pada wanita. Berikut dinyatakan beberapa sifat umum lelaki agar kita lebih memahaminya.

** Lelaki tidak suka dikritik
Jangan mengkritik lelaki, memainkan jika wanita itu bersedia untuk bertikan lidah dengannya. Lelaki tidak begitu terbuka untuk menerima kritikan. Mengkritik di belakannya, contohnya kepada saudara atau rakannya, mungkin dapat mengelakkan konfrantasi serta merta tetapi dia akan berasa marah juga apabila perkara tersebut disampaikan kepadanya. Cara baik mengkritik lelaki adalah dengan cara berjenaka dan lembut. Cara lelaki mengkritik adalah berlainan dan ia jarang dilakukan oleh wanita. Bila lelaki mahu mengkritik, masa dan keadaan dipilih dengan teliti. Bila menegur, perbincangan itu ringkas, tidak emosi dan tepat. Untuk mengkritik lelaki eloklah kiranya kritikan itu digabung dengan sedikit pujian.

** Lelaki juga mahukan sokongan
Bila lelaki menghadapi masalah dan mengadu pada wanita, wanita harus memberitahu lelaki itu bahawa dia masih diperlukan. Lelaki mahukan keselesaan perasaan dan sokongan serta kata-kata lunak seperti: "saya cintakan abang.." atau "Tidak kira apa yang terjadi, saya tetap bersama abang…"

** Lelaki dan ego
Ramai lelaki menunjukkan egonya pada dua masa, pertama di dalam kerka dan kedua di ranjang. Ini biasanya menyebabkan wanita menjadi bosan. Tetapi sebaik-baiknya wanita patut mempertingkatkan ego suami atau kekasihnya.Wanita yang menyemarakkan api cinta akan menikmati kehangatan api cinta itu. Lelaki mahu wanita memberitahu bahawa sumbangannya diiktiraf dan dilnilai. Jika anda tidak menyatakan kepadanya, siapa lagi? Jika anda mempertingkatkan ego lelaki, ia kan membuatkan lelaki merasa senang dan setiap orang disekelilingnya akan mendapat faedah, terutamanya yang dicintainya.

** Lelaki mesra tanpa beremosi
Antara perkara yang ada pada lelaki dan wanita ialah kehendak mutlak untuk dikasihi dan mengasihi sebagai balasan. Intimasi emosional, bersatunya jiwa bukan hanya jasad, adalah cara bagaimana kasih sayang itu lahir. Ianya bukan satu proses sahaja. Setiap manusia bergantung kepada intimasi emosional untuk seimbang dan gembira, paling kurang ia perlu untuk meneruskan kehidupan. Tempat di mana lelaki berbeza dari wanita ialah pada kebolehan lelaki untuk mesra dari segi seks tanpa kemesraan emosi. Jalinan atau hubungan antara dua perkara ini, iaitu kemesraan cinta berahi (seks) dan kemesraan emosi cinta kasih (emosi) tidak penting pada ramai lelaki. Ramai lelaki memberi keutamaan yang rendah pada kemesraan emosi. Lelaki lambat mencapai kemesraan emosi berbanding dengan wanita. Lelaki lebih cepat mencapai kemesraan seksual. Kemesraan emosi wujud apabila terdapat hubungan yang rapat dan jujur antara suami isteri. Ia mungkin dianggap penting sebagai hubungan seks yang lebih memuaskan. Tetapi jika tanpa emosi seks boleh dilakukan juga oleh lelaki.Melakukan seks tanpa kemesraan emosi boleh menyebabkan punca konflik semulajadi antara lelaki dan wanita. Bila keperluan kemesraan emosi wanita tidak dipenuhi sama ada sebelum atau selepas kemesraan seksual, kekecewaan akan melanda wanita. Tetapi tidak lelaki.

** Lelaki suka menyelerak
Lelaki bersifat suka menyelerak barang-barang dan berharap isteri akan mengemaskannya. Kadangkala lelaki mahu isterinya bersifat sebagai ibunya. Walaupun pada kebanyakan ketika lelaki adalah pembuat yang memulai atau meneruskan sesuatu, adakalanya lelaki mahu dijaga oleh seorang 'ibu'. Dia menunjukkan kemahuannya itu secara tak langsung dengan menyelerak.

** Lelaki diumpan menerusi matanya
Mata lelaki dianggap pembangkit ghairah paling utama. Kemudian itu barulah sentuhan, hiduan dan pemikiran rasional memainkan peranan. Untuk menghangatkan hubungan, wanita perlu menghiasi dirinya dengan keindahan. Ini boleh membangkitkan keghairahan lelaki. Lelaki cenderung untuk mencari keghairahan penglihatan, sedangkan wanita bangkit keghairahannya dari bacaan dan kesan terhadap imaginasinya.

** Pujuklah Ia Walaupun Terpaksa
Lelaki tidak meminati wanita? Itu adalah satu pembohongan. Tidak ada lelaki tidak berminat atau tertarik untuk mengenali mana-mana wanita. Lelaki dijadikan sebagai makhluk yang akan memulakan sesuatu. Berbanding dengan wanita yang dijadikan dengan perasaan malu yang lebih menebal daripada lelaki.

PENDERAAN FIZIKAL KALI KE 2

Ingat lagi penderaan fizikal aku yang pertama dulu sebagai buruh kasar di tepi Federal Highway? Hari ni fizikal aku didera lagi dek bos. Eh... bukan dera yang pukul2 tu.., nih dera nak menguji tahap stamina je.

Sebabkan dek article ni "Serendah International Orchid Park left neglected" boss aku ajak we all pegi Serendah hari ni. Hihi sukalah aku n KakDini, tengok orkidlah katakan. Perempuan n bunga mana leh pisahkan kan? So, dengan sukacitanya kami berlepas dari ofis ke bukit jalil sbb bos nak tukar kete Merce to 4WD nya. Perjalanan pun bermula, dan kami singgah di Rawang utk melampiaskan nafsu perut yg sedang berkeroncong. KFC menjadi pilihan sbb itu je yg nampak, nak makan kat restoran lain, tak familiar lak kat situ.

Akhirnya kami sampaila kat enterance ladang orkid tu, kedatangan kami di sambut oleh seekor En. Lipan bara yang merah, panjang lagi menakutkan. eee serreeemmm. aku mmg anti sket binatang ni, tapi tadi aku tengok dia melintas dgn rasa kagum, tak takutla pulak, cuba En. Lipan ni dalam umah aku, maunya dah kena bunuh natang tu. Ok, back to Orkid, pagar tu kunci la pulak, so ktorang masuk je kat celah pagar. Ya Allah tinggilah pulak nak memanjat. Bos aku hulurkan tangan nak angkat aku, siap aku remind dia, Berat nanti nih.. hehe... nasiblah bos.
Untuk 5 minit yang pertama, rasa macam hebat je nak memanjat jalan tar yang bergradient agak curam itu. Jalan... jalan.. and jalan, pernafasanku makin mencungap, jauhnya bila nak sampai ni. Makin lama bukit tu makin curam...., tapi aku gagahkan jugak, walaupun nafas aku sekuat kerbau, peduli apa aku, aku nak bukitikan aku BOLEH! lebih kurang dah 3 suku kilometer aku berjalan, aku dah nak rasa give up, aku duduk kejap kat tepi road kerb tu, hehe.. bos aku dah gelakkan.yelah, dia tu lelaki..., kurus lak tu, aku ni dah la cam tong drum, berat, dada rasa macam nak pecah dah. Aku bayangkan macam mana kalau aku mati kat situ, jenuhla deme nak ngangkatnye, haha padan muka.

Bos aku dah jauh ke depan tak nampak kelibat lagi, kakDini pun leh tahan jugak maju kedepannya, cuma aku.. mana pegi stamina aku? semangat aku membara semula, seperti Chong Wei nak mengalahkan Lin Dan lagaknya, aku teruskan perjalanan walaupun berat nak melangkah...., Akhirnya sampai juga aku ke mercu bukit itu...... Aaahh leganya. Tapi yg best.. kat situ ada Toilet!! teruslah aku pergi ke situ utk dapatkan kesegaran dan membuang toksik yg berlebihan .. lega.... tapi aku nampak pekerja2 kat situ gelak2 kan aku, tak selesa jadinya, apa yg kelakar sangat dengan aku ni. Rupanya hhmm... ada sorang tanter tu kabor kat aku naper diorang gelak "Adik ni gemuk tapi boleh juga ya nyampei naik sini, saya sendiri ngga boleh, naik lori baru nyampeii" Owh... lega aku ingatkan apalah yg diorang tu gelakkan sangat, kagum dengan aku rupanya hehe...

kat sinilah En. Lipan tu melintas. Tak sempat nak amik gambor dia



dah puas menatap orkid2 dan menemuramah pekerja2 situ, kami pun beransur. Kali ni cabaran nak turun bukit pulak. Turun bukit tak susah, tak penat pun tapi, kakiku Ooowwhh sungguh menyakitkan, untuk saper yg ada paha besar macam aku, mesti memahami keadaan aku masa tu, jari jemari kaki pun sakit dek menampung beban yang maha berat..., kesian kakiku. Boss aku sempat buat statement "Normal people tak boleh panjat bukit ni" So boss... are we the extraordinary people??.. huhu

-TAMMAT-

Wednesday, October 08, 2008

PIKIAQLA SENDIRI TAJUK APA NAK BUBUH

Sambutan Raya yg agak sederhana diraikan kami sekeluarga di Sg. Way PJ. Semua adik beradik ada, kecuali Yong di Padang Rengas dan Khairil yg sebok menangani masalah keluarganya. Nyah sekeluarga yg dari Johor turut bersama kami (papa, mama, cy, nisak & aku) menyemarakkan lagi hari lebaran. Tetamu yg hadir tidaklah ramai seperti di tahun yg lalu, boleh kubilang dgn jari. Bermulanya dengan majlis tahlil di malam raya yg dihadiri ahli2 masjid, awal pagi raya pula kami dikunjungi 3 org jejaka kacak aka sepupu2ku sendiri dari Klang, seterusnya jiran sebelah Kak Liza, diikuti pula Cuna sekeluarga dari Seremban, ish... saper lagi ye, lupa pulak aku, atau mmg seramai ini aje. Malamnya pula, giliran kami menziarah rumah Pakwe (Abg mama) dimana ia pertemuan pertama Nyah & Kak Rozie yg peramah ittew. Penutup aktiviti hari raya pertama adalah kunjungan kami ke rumah abg Irwan yg baru saje mendapat tittle "ABAH" hihi.. Congrats 2 u . Di hari raya kedua pula kami mendapat kunjugan dari Nely, Bagio n their kids.. Alamak, tertinggal botol susu la pulak, bila la nak mengantornya. Penutup kehadiran tetamu ialah dari Bos aku dgn wifenya. Aku jamu diorg mee hailam and laksa, selera benor deme makan, tapi yg tak tahan tu, bos aku macam inspector bangunanla pulak, sampai bawah carpet aku pun nak di ceknya. Alahai.......

Akhirnya.., Cuti Raya yg sebanyak 13 hari tu, dah abes.. Uwwaa .. sob sob... bermulalah balik episod2 buhsan aku sebagai kuli kat ofis ni. Liat sungguh rasanya nak memulakan pagi seperti rutin2 pagi yg normal di hari bekerja. Tapi nak tak nak aku kena kuat. BerJIHAD melawan setan2 yg banyak bergayut kat kelopak mata n menggoda tubuh badanku untuk berselimut dgn lebih asyik lagi. Alhamdulillah, aku berjaya jugak melawan godaan syaitan laknat ittew.


nota kaki: Hari Raya yang tak dapat dilupakan, sbb org yg mati tu dah hidup balik... Lu pikirlah sendiri

Friday, September 26, 2008

Hepi... hepi.. hepi...




Upload gambo je dulu, nantilah free2 nanti baru leh citer, Ngantuk sesangat nih. nak cari bantal n selimut dulu. Daaaa!!!!!!!!!!!!

Thursday, September 25, 2008

SELAMAT BERAYA

Hari ni hari Khamis last day kat office, esok dah start cuti Raya. Lamanya my cuti raya kali ni. Aku report keje balik on the 8th of October which is hari Rabu. Baik hati betul bos aku tu. Hmmm Baik ada makna tu........... Bukan apa, la ni projek takde, datang ofis pun belek paper dua tiga kali, buat rugi duit letrik je kan. Agaknya, atas alasan inilah dia bagi aku cuti panjang. Terima Kasih Bos. Tapi bila cuti panjang ni yang buat aku mati kutu ni, kalau poketku berisi boleh jugaklah aku melancong ke mana saja, tapi time raya ni tau2 jelah, budget dah lari kot lain.

Persiapan raya aku:

baju raya - tak beli pon lagi

kueh raya - satu pun tak buat, tunjuk2 aje

kehadiran masjid - hhmm... Astaghfirullalazim apa nak jadi ngan aku ni

Ibadah puasa - of courselah tak cukup sebulan, kalau cukup ... something wrong somewherelah tu

DI KESEMPATAN INI, SAYA SUHAILA ANNIS PEMILIK BLOG CARCAMERBA INI MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA KEPADA SEMUA PENGUNJUNG2 BLOG INI, TERIMA KASIH DI ATAS SOKONGAN KALIAN

Wednesday, September 24, 2008

TAKE A BREAK!!


Tadi, dok aku melilau2 dlm email, dapatlah satu email dari kawanku Lisa, cam menarik je so aku paste kat sini. Moh baca...


I CAN READ IT! CAN YOU?
Ada sesiapa yg boleh baca ni?

Ni senang sikit sebab dalam Bahasa Malaysia


(Mgnieukt kjiaan Cmabrigde Uinervtisy sseaipa upn bleoh mmbcanaya waalu hruufyna brterbaur kraena oatk ktia tiadk mngjea hruuf stau-prestau tpai mmebcaa preaktaan sceara mnyeulruh asalakn hruuf peratma jgua ynag trakehir bareda diteamptyna) :-



Cuba yang English ni pulak

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too.
Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe can.

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!


Aku boleh baca ke tidak??? Mestilah boleh, see the leg lah... hihi

Friday, September 19, 2008

KILANG GULA PAPA

Penyakit Kencing Manis aka Diabetis, penyakit merbahaya yang sering menyerang warga emas termasuklah my Papa. Selain dari mengambil gula berlebihan, faktor keturunan jugak membolehkan penyakit ini diwarisi. Waahhh macam mewarisi kilang gula lah pulak ye hehe...

Tiap2 malam jam 11pm (Sinetron Intan nak start tu... kaccaauu) aku n my adik, Nisak bergilir jadi NURSE TAK BERTAULIAH bertugas menyuntik Insulin ke perut Papa. Selalunya si Nisaklah yg banyak bertugas... AKU KAN KAKAK, arahkan aje. Haha.. jangan marah ek Cak.

Masa 1st time nak mencucuk tu, cuakla jugak. Yela takutla kan kang tersalah inject pulak sakit Papaku nanti. Menggeletar tangan n jari jemari nak memulakan tugas pada pertama kali tu. Tapi kugagahkan jua untuk Papa tercinta.

Initially, we all guna peralatan kuno je, just syringe biasa je. Tapi bila tengokkan jarumnya yg panjang n tajam tu, seriau pulak aku. Doktor pesan suruh bagi sukatan yang betul untuk suntikan tu, tak boleh lebih n tak boleh kurang. Lagila buat aku seram, manalah tau kot aku tersalah baca reading, tak ke naya.

Gambar hiasan: Tapi warna Insulin bukannya warna biru cam kat bawah ni,
warna dia putih je
Then, Alhamdulillah..., doktor dah menyenangkan kerja aku n Nisak, akhirnya doktor suruh Papa guna Humapen Ergo II untuk menyuntik.


Pen ni memang bagus. Jarumnya tajam, n tak menyakitkan Papa. Pastu pulak, aku leh adjust berapa sukatan aku nak guna dengan tepat, tak yah agak2 lagi.

Aku cuma perlu pusingkan ke nombor berapa yang diperlukan macam ni


Aku harap, aku tak mewarisi kilang gula dari Papa, aku tak kisah kalau Papa nak kasi kat org lain, tapi kalau Papa bagi aku kilang gula yang boleh buat duit..., kenapa TIDAK.. hehe...... DASAR MATA DUITAN

Thursday, September 18, 2008

KALAULAH BEGINI.........

hehe.. kelakar tengok poster iklan nih, kalaulah betul macam tu...., tak dapek den nak nolong, bayangkan ari2 gi keje dok dalam kotak.. uuiiissshhh........
























Friday, September 12, 2008

JOM MASAK NASI GORENG UNTUK SAHUR

Semua org dalam rumah ni dah tidur. Tinggal aku je jadi burung hantu. Jam dah menunjukkan angka 3.15 pagi, sikit lagi bangunlah penghuni rumah ni untuk bersahur. Alang2 aku berjaga, dan alang kepalang juga mama dah masak terlebih nasi, apa kata kalau aku goreng nasi, leh jugak buat juadah untuk 10 mulut manusia kat dlm rumah ni. 10? ramainya kan? Haaa... makcik aku dari Terengganu yang kupanggil Tam tu datang ke sini dengan suami dan 4 anaknya, tu yg jadi ramai tu.....


Nih... ayam yg dah dihiris menjadi kecil untuk dijadikan lauk nasi goreng..

ni pulak carot yg dipotong dadu

kacang buncis yg bewarna hijau untuk menyerikan nasi goreng

eh! dah siap pun nasi gorengnya...

susah2 je aku masak nasi goreng ni kan, padahal... aku bukannya puasa pon... Oppssss!! terlebih sudah

ALHAMDULILLAH..

Alhamdulillah.. Syukur akhirnya aku dapat siapkan jugak Assignment Safety Ita tu. Rasa macam hilang beban dibahu, and rasa macam terlangsai hutang seumur hidup... Leganya....

Ari Isnin I dah boleh post the document to ITA, my fren.

Insya Allah.

ME ... AS A BURUH KASAR

Yesterday noon, my boss sungguhla kejamnya. Di bulan puasa yang mulia ini, ada ke patut aku jadi general labour kat site. Panasnya ibarat matahari sejengkal di atas kepala. Dalam hati mendoakan cepatlah hujan turun. Tapi cuaca semalam main acah-acah je, bagi harapan palsu, sekejap redup sekejap terik, bila mendung datang, hati berbunga ingatkan adalah air hujan yg bakal membasahi diri dan hati yg sedang panas ini.

Apa yg aku buat? tu kan gambar penyapu tu... hehe.. aku jadi tukang sapu sampah di tepi federal highway bersebelahan Hilton Hotel. Tebal la jugak muka sekejap bila ada bas yg berenti kat traffic lite tu, rasa mcm sumer mata penumpang bas tu tgk aku, mesti diorang confuse, minah Indon ke tu. hehe... Actually, we all buat rectification work, walkway yg kitorang buat ada kemendapan sket kat bahagian tengah. So, what we did is bukak balik all the claybricks and increase the sand level. Indon workers sumer dah takde, cuma ada sorang je semalam, so we all lah penggantinya. kejam kan?! Gambar penyapu tu sebenarnya aku tgh masukkan pasir kat celah2 claybricks tu utk menambah kekuatan bondingnya.

Insafla sekejap, so taulah mcm mana susahnya pekerja2 buruh ni nak mencari rezeki membanting tulang 4 kerat. Aku yg hari2 duduk dalam office full time aircond ni ada je complain. Astaghfirullahalaziiiiimmmmm.......

Sunday, September 07, 2008

MAJLIS BERBUKA PUASA BERSAMA RIZ N ANAK YATIM

Semalam 7th Sept 8, my adik & I went to Majlis Berbuka Puasa with Riz & d orphans. Overall majlis tu OK lah, dapat berkenalan ngan Riz Angels yg lain and the most important is, dapat tengok RIZ life depan mata. hehe...

Majlis tu diadakan di Kelab Golf Seri Selangor, ramai jugaklah yg datang, lebih 100 org. Sebelum tu, we all fetch another Riz Angels dekat LRT Kelana Jaya, she is Basha_riz (nick name dalam rizfc) with her sister, Balqis. Kagumnya dengan Basya, dia datang dari Penang tau, semata2 for this event.

Tak banyak pun gambar yg we all amik last nite, sbb kamera tu cam meragam sket, my adik je yg sempat berposing ngan Riz n Diddy, me? tak payahla, i looked terrible last nite. Ngeh ngeh...


my adik, Nisak tersenyum ceria sebelum ketibaan Riz n Diddy

Ketibaan Abie (Metro) & Diddy - huhu dapat gambo belakang je

Ketibaan our Yop - Riz

Nisak berlatarbelakangkan Riz

Wah wah wah berdua ngan Riz je

Nisak with Diddy
Gambar penghuni meja no. 12 with Riz